Koryu

de Kacem Zoughari

25.03.2013

[...] In oricare Koryu pe care cineva îl practică, acea persoană trebuie să aibă în vedere contextul istoric, motivul înfiintării, şi diferitele schimbări (tehnice, teoretice, ideologice). A nu fi conştient de toate aceste aspecte, din punctul meu de vedere, este un fel de blasfemie sau atitudine nerespectuoasă, precum şi de ignoranţă către arta şi către diversele generaţii care au creat fiecare tehnică.

Dar să ne întoarcem la subiectul Koryu-ului şi să încercăm să explicăm sau să dăm cateva puncte de vedere diferite asupra acestuia. Cuvantul Koryu este alcătuit din două kanji: ko si ryû.Oricine poate să ia un dictionar japonez sau un dicţionar pentru kanji şi să vadă că primul kanji (poate fi citit şi ca furui) înseamnă: vechi, învechit, arhaic, etc. La fel şi pentru al doilea kanji (care poate fi citit : nagare, nagareru, nagasu, nagashi), care înseamnă: curgere, flux, curent, izvor, etc.

Este foarte interesant de observat, chiar grăitor, că al doilea kanji nu înseamnă şi nu se referă, deloc, la cuvantul englez “school”, sau chiar în franceza, “ecole” (în română: “şcoală”). In Japonia, cuvântul folosit pentru şcoală este gakko, si prima menţiune a cuvântului gakko provine de la familia Ashikaga, cunoscuta familie de Shoguni din perioadele Kamakura si Muromachi

Este important de căutat de unde provine prima menţiune a cuvântului Koryu, pentru a avea o idée despre ce înseamnă si cum s-a schimbat. Putem spune acelaşi lucru şi despre cuvinte cum ar fi Heiho, Heigaku, Budo, Bujutsu, etc. Din epoca Meiji pană acum, în majoritatea cazurilor, întrebuinţarea cuvântului Koryu este pentru a se diferenţia de catre Gendai Budo (Judo, Aikido, Karate, Kendo, etc.) înfiinţate in era Meiji.

Mai mult decât atât, prima menţiune a cuvântului Koryu poate fi gasită în documente cum ar fi Kage-mokuroku, scris în 1566 de Kamiizumi Ise no kami (1508-1582), fondatorul Shinkage-Ryu, precum şi în unul din cele mai vechi densho despre Heiho sau Hyoho, scris în timpul erei Muromachi, numit Kinetsu-shu. In ambele, putem găsi următoarele cuvinte: Joko-ryu şi Chuko-ryu. Acele cuvinte sunt folosite de Kamiizumi ise no kami în toate scrierile sale.

Potrivit lămuririlor găsite în aceste două documente, putem spune despre Koryu că nu poate fi exprimat de cuvântul “şcoală” , dar mai degrabă de cuvântul “cerc” (asemeni unui grup privat de transmisie şi practică), “un curent privat de tactici, strategie şi luptă”, “un fel sau viziune asupra vieţii bazat pe experienţa luptei şi câmpului de luptă”, “curent de gândire şi întrebuinţare a corpului”, etc. Acest fel de folosire, care nu poate fi descris, al tuturor tipurilor de arme şi folosirea oricărei tehnici pentru a omorî şi supravieţui, a fost creat de războinici profesionişti care, din motive diferite, şi-au dedicat viaţa artei de a lupta.[...]

( fragment din interviul publicat de seishinninpodojo.com . Toate drepturile rezevate. )

sus | inapoi la pagina de articole | home page