Mişcarea în bujutsu

de Akuzawa Minoru

26.03.2013

Deşi există diferite metodologii şi modele în budo, cred cu tărie că dacă nici macar una din aceste metode nu produce o schimbare în interiorul corpului, atunci nu există cu adevărat jutsu. Tocmai aceast proces de creare a tehnicii (jutsu) este ceea ce diferă bujutsu de alte metode. Studiind forma noastră naturală de a sta în picioare putem învăţa cum funcţionează gravitaţia în mişcarea corpului şi putem elimina tensiunile şi excesele din interiorul corpului. Mă refer la musculatura nefolosită, tendoane, ligamente, incheieturi, ca şi la o armonizare internă a mişcării fizice asfel încat o mişcare să nu o copleşească , să facă imposibilă pe alta.

Inţelegând structura scheletului, învăţăm despre o mai bună folosire a incheieturilor şi cum pot interacţiona împotriva unei forţe care ne atacă. Este o modalitate directă de a-ţi cunoaşte axele atunci când ajustezi şi armonizezi echilibrul tău împotriva unei forţe agresoare.

Ridicând potenţialul corpului (lucrând asupra bazelor ca de exemplu întărirea, alinierea precisă etc) este ceva ce fiecare koryu trebuie să facă. Totuşi, din diverse motive, multe curente de koryu aleg să păstreze secret acest lucru fundamental, denumindu-l hiden sau gokui. In realitate, principiile care guvernează cu adevărat eficient mecanismul corpului uman sunt aceleaşi, exact ce mi-a spus instructorul meu acum douăzeci de ani: „ Stai în picioare, mergi, aşează-te”. Dacă vei deveni stăpân pe aceste trei lucruri, vei stăpâni bujutsu.

sus | inapoi la pagina de articole | home page