Punctul de referinţă in artele marţiale

de George Vioreanu

15.11.2016

De-a lungul timpului, incepand din 1997 cand am deschis dojo-ul Bujinkan in Constanta, am intalnit foarte multa lume dornica sa vada , sa incerce si sa practice ninjutsu . Ceea ce era interesant: multi dintre cei veniti la dojo practicau si alte arte martiale. Si de cele mai multe ori, incercam in van sa le explicam principiile Taijutsului pentru ca ne loveam de automatismele formate in anii de dinaintea venirii lor la sala noastra. Miscarile erau, la suprafata, ca in Taijutsu dar ceva nu se potrivea, ceva nu era asa cum trebuia sa fie. Bineinteles, era vorba de biomecanica specifica, modalitatea de conditionare etc lucruri care le-am invatat si asimilat in ani de antrenament ( si facem si acum ) .

Citind un articol al lui Kacem Zoughari, am dat peste o intamplare cumva similara traita de autor la o intalnire de comunicare privind artele martiale unde erau practicanti din foarte multe stiluri: a selectat 2 sau 3 tehnici nu foarte complicate din Taijutsu si i-a rugat pe cativa practicanti din diverse alte arte martiale sa le faca. Asa cum era de asteptat, toti au executat aceleasi tehnici dar ... maniera de executie era foarte diferita. Miscarea era asa cum invatasera in judo, karate, aikido, ju jutsu etc.

Revenind la experienta dojo-ului nostru, in anii ce au trecut, la antrenamentele noastre si la seminariile la care am fost am intalnit oameni care se antrenau in Bujinkan de ani de zile dar, in unele cazuri, ... era ceva care era altceva. Mai apoi am aflat ca avusesera ani buni de antrenament inainte pe o alta arta martiala si tipologia de miscare de acolo era recurenta.

Am realizat ca exista in lumea artelor martiale pentru fiecare practicant un punct de referinta sau il putem numi ancora. Este punctul de la care a inceput si va raporta in mod constient sau la nivel de subconstient urmatoarele sale experiente pe acest domeniu ( si nu numai ) . Cu cat ancora a fost mai puternica, cu atat ea va avea o mai mare influenta si poate fi :

  • ani de practica pe un anumit stil ;
  • intalnirea cu un anumit instructor ;
  • socializarea dintr-o anumita sala de antrenament ( colegi, instructori ) .
  • Intrebarea este: poti reloca ancora, punctul de referinta ? Din experienta noastra putem spune ca este foarte greu, depinzand de foarte multe variabile si de multe ori este doar o modalitate de schimbare a perspectivei.


    sus | inapoi la pagina de articole | home page